Kalastusvälineet Norjaan

Uistimet

 

Tämä artikkeli on tarkoitettu Norjassa kalastamiseen veneestä pilkkien. Välineet ja uistimet käyvät pallaksen, turskan, kissakalan ja puna-ahvenen kalastukseen.

Merellä sitä syvyyttä piisaa, tuulta ja virtauksia joten uistimen paino saa minun mielestäni olla aina 500g. Menee nopeaa pohjaan. Virta ei ihan heti vie sitä mennessään ja siimat ei sotkeennu keskenään.

Parhaat uistimet löytyy biltemasta. 500g, 300g painoisia,sinisiä pilkkejä missän on pientä hopeista kuviota kyljessä. Hinta on noin 5-7 euroa. Tällä nousee kaikkea paitsi pallasta en ole saanut.

Kumikaloja löytyy nykyään monenlaista ja itse kalastan big bobilla,pink pussylla, westin red edilla jne. Näitä on miljoonia erinlaisia. Näissä painot on yleensä 400g tienoilla.

Avokelat

Keloja minulla on ollut monenlaasta mutta helppo käyttöisin ja 100% toimiva peli on ollut aina avokela Penn spinfisher V7500. Täysin vedenpitävä, mikä on hyvä suolaisella merellä ja ei liiku taaksepäin kalan kiskoessa. Jarru säätö on toiminut aina ja kalat on tullut ylös väsytyksen jälkeen. Hiukan negatiivisena pidän sen painoa mutta tämä on nyt tietenkin makuasioita.

Hyrräkelat

Ensimmäisenä kelana törmää useimmiten Penn 320 ,joka on suosittu hyrräkela. Tämäkin on ollut testissä ja voin sanoa että älä osta. Voi ehkä yhden reissun kestää ja sitten siitä hajoaa joku jarru tai ohjuri vääntyy paskaksi tai muuta hienoa. Halvalla ei vaan saa hyvää.

Minulta löytyy myös Okuma cortez cz-12cs,Penn squall 30lw, Bft black thunder V12 hyrräkelat ja nämä ovat toimineet mainiosti ja voin suositella näitä varauksetta.

Norjan kalat eivät tee mitään hirveitä spurtteja (poislukien pallas) joten jarrut eivät ole niin kauheasti koetuksella. Kaikki testaamani hyrräkelat ovat suoriutuneet hyvin ja kaiken kokoiset kalat on aina saatu ylös.

Suosittelen hyrräkelaa ostaessa tarkistamaan, kuinka paljon siimaa nousee yhdellä kamman pyöräytyksellä. Esim Penn 320 saat kelata ikuisuuden uistinta sieltä sadasta metristä, kun taas vaikka okuman cz-12 , jossa on gear ratio 6:2:1 pääset puolet vähemmällä. Tämä on varsinkin raskaiden uistinten kanssa erittäin mukava ominaisuus ja näin säästät voimia,hermoja ja jaksat huomennakin vielä kalastaa.

Vavat

Suosittelen monen vuoden kokemuksella Okuma cortez 6’6” 198cm 30-50lbs

Vapa on siis 6 jalkainen,198cm pitkä, kahteen osaan irroitettava ja painoluokka on tarkoitettu raskaille uistimille. Myytävänä on myös 20-30lbs vapoja, mitkä on tarkoitettu kevyille uistimeille. Vapa on taipuisa, eikä mikään rautakanki. Niitä 20 euron vapoja on myös tullut testattua ja nehän oli heti poikki, kun oli vähän isompi kala kiinni, eli jätä ne suosiolla sinne hyllyyn ja osta kerralla kunnon vapa.

Väsytysvyö

Paras kalastusväline koko reissullasi. Tällä vältyt mustelmilta mahassa, ei tule selkävaivoja, jaksat kalastaa päivästä toiseen ja mukavempi pumpata kalaa ylös vaikka ne eivät olisi isojakaan. Suosittelen todella paljon, enkä voisi kuvitella kalastamista ilman tätä.

Siimat

Useita eri siimoja koittaneena käytän nykyään vain Berkley whiplash crystalia, kuitusiima, 0,24mm 80LB eli joku 40kg kestää. Tällä nostat kannot,puut,kivet ja kalat ylös ilman pelkoa, että menee poikki. Voi myös sitoa veneeseen ja vetää koukut suoriksi, joten menetät vain koukun mutta ei siimaa ja uistinta.

Tapsi / Peruke

Käytän noin 40-60cm pituista tapsia siiman päässä, joka ottaa vastaan kalan hampaat, pohjan kivet ja kolhut, joten siimani ei mene poikki vaan tapsi kolhiintuu. Tähän on helppo vaihtaa uistinkin, jos käyttää lukkoa. Jotkut käyttävät uistinrengasta tapsin päässä, mikä onkin parempi, jos kalan koko on +30kg

 

error: Content is copyrighted! Please don\'t steal other people\'s photos!